Biesvelden Eco-vriendelijke uitvaartkisten

Biesvelden Eco-vriendelijke uitvaartkisten

Over Biesvelden uitvaartkisten

Sinds een aantal jaar ben ik geïnteresseerd in het werk in de uitvaart. Omdat ik mijn respect aan het milieu wilde tonen, kwam ik op het idee een kist te ontwerpen die zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Ook moest de kist er zo natuurlijk mogelijk uitzien.

Zo ontstond De Natuurkist van Biesvelden, waar bijvoorbeeld geen chemicaliën aan te pas zijn gekomen en die daardoor volledig geaccepteerd wordt, zelfs door natuurbegraafplaatsen. Het gebruik van onbehandeld massief hout, onbehandelde bevestigingsmaterialen en gecertificeerde juten bekleding, maken deze kist tot een van de weinige natuurlijke kisten in Nederland.

Van oorsprong ben ik meubelmaker en heb ik altijd veel met hout gewerkt. Massief hout heeft mij altijd gefascineerd. Met deze kennis en interesse vervaardig ik iedere Natuurkist geheel met de hand in mijn CO2-neutrale werkplaats, die draait op zonne-energie.

Ideeën komen tot leven wanneer ik bezig ben in mijn werkplaats, of wanneer ik me in de natuur bevind. Kruidenhooi, jute en bijvoorbeeld boomschors zijn materialen die ik graag verwerk.

Met hartelijke groet,

Jaap de Korte

 

Natuurkist 'Douglas'

Natuurkist ‘Douglas’ is de allereerste Natuurkist van Biesvelden. Het hout komt van de Douglasspar uit Hoge Park de Veluwe.
Bekleding is gemaakt van gecertificeerd Jute. Bodembedekking en vulling van het kussen is kruidenhooi.
De kist heeft een verdiept deksel welke kan dienen als kastje tijdens de opbaring.
Het sluiten van de kist gaat d.m.v. 4 houtjes welke op elke hoek moeten worden ingeschoven.
Van het restmateriaal wordt een nestkastje gemaakt voor de nabestaanden ter herinnering aan de overleden dierbare.
   

Natuurkist 'Peppel'

 

Biesvelden werkt samen met Peppelhout. Tijdens de campagne die Peppelhout organiseerde kon het publiek kiezen wat voor soort producten men allemaal gemaakt wilde hebben van het populieren hout. Een Natuurkist kwam hier op de eerste plaats. Het hout voor de kist is inmiddels gezaagd, het model is bedacht en zodra het hout droog genoeg is, kan hier de eerste kist van gemaakt worden.

   

Natuurbaar 'Douglas'

 

De Natuurbaar is een natuurlijke opbaarplank bekleed met gecertificeerd jute en daaronder een laagje kruidenhooi. Ook heeft deze opbaarplank een geïntegreerd hoofdkussen, dat in hoogte is aan te passen. De handgrepen zijn zo gemaakt dat deze kunnen inschuiven om het invoeren te vergemakkelijken. De hoogte van de Natuurbaar is gemiddeld 11 cm.
De keuze voor de lijkwade is een persoonlijke. Er zijn wades van wol, linnen, katoen en andere stoffen. Het is ook mogelijk de overledene in een persoonlijk kleed te wikkelen. Dit is de meest voordelige optie, en vaak ook erg persoonlijk.

  << Terug