Robin Lijffijt helpt u een uitvaart te r

Wat te doen bij een overlijden

Het overlijden van een dierbare maakt vaak een behoorlijke impact. Ineens moet u een uitvaart regelen, terwijl uw hoofd hier waarschijnlijk helemaal niet naar staat. Belangrijk om te weten is dat niet alles direct na het overlijden geregeld moet worden. Neemt u gerust met de andere nabestaanden even de tijd om bij te komen van deze heftige gebeurtenis.

1

2

3

Bel een arts

Na een overlijden moet de dood officieel worden vastgesteld door een arts.

Bel de uitvaartverzorger

U kunt mij dag en nacht bellen. Ik regel belangrijke zaken die niet kunnen wachten, zoals de laatste verzorging.

Leg belangrijke zaken alvast klaar

Denk aan kleding voor de overledene, maar ook aan belangrijke papieren zoals het trouwboekje en het paspoort.

Uitvaart regelen

De dagen na een overlijden staan in het teken van het maken van keuzes. Als uitvaartverzorger weet ik precies wat er direct beslist moet worden en welke zaken nog even kunnen wachten. Denk rustig na over wat u wilt als nabestaande en hoe de overledene het had gewild. Bijna alles kan en mag. Wees dus vooral niet bang om vragen te stellen. Samen kijken we wat er mogelijk is.

Laatste verzorging

Het verzorgen van een overleden dierbare kan een belangrijke eerste stap in het rouwproces zijn. Ik nodig u dan ook van harte uit om mee te helpen met het wassen en aankleden. Ook als u liever niet helpt, kunt u nog steeds dingen doen. Kies bijvoorbeeld de kleding en accessoires die de overledene zal dragen. Vergeet de lievelingsketting van uw moeder niet of de bril die uw vader altijd op had.

“De barsten in de Dom. Naar de hemel opgestoken als een wijsvinger, om de schuldigen aan te duiden en meer tijd te eisen.”

Opbaring

Bij een opbaring in een uitvaartcentrum komt u op afspraak langs. Steeds meer rouwcentra beschikken daarnaast over een 24-uurskamer. Nabestaanden krijgen hiervan de sleutel en kunnen dag en nacht op bezoek. Het is ook mogelijk om de overledene thuis op te baren. Uw geliefde ligt dan in een vertrouwde omgeving en u kunt zo lang en vaak bij hem zijn als u wilt.

Kosten en verzekeringen

Een uitvaart regelen is emotioneel zwaar. U wilt het beste voor uw overleden dierbare en bent misschien in beginsel helemaal niet bezig met de kosten van het afscheid. Toch vind ik het belangrijk dat u niet achteraf wordt verrast met een rekening die niet binnen uw budget valt. Ik maak daarom in het eerste gesprek direct een prijsopgave met een globaal beeld van de kosten.

 

U bent altijd vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger, ook wanneer de overledene een verzekering had afgesloten. Vaak dekt de uitvaartverzekering niet alle kosten van een afscheid. Ik zoek voor u uit wat er wel en niet vergoed wordt en kan de verzekering ook voor u innen. Zo kunt u zich volledig op het naderende afscheid concentreren.