Opbaring

Opbaring

Stap voor stap

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun overleden dierbare thuis op te baren. De gedachte erachter is dat de overledene in de eerste rouwdagen toch nog in de buurt is. Zo kunt u in uw eigen tempo, stap voor stap afscheid nemen.

Lijffijt Uitvaartverzorging stimuleert thuis opbaring. Uit ervaring weten we namelijk dat dit een grote steun kan zijn voor nabestaanden. Zij ervaren een thuis opbaring dan ook vaak als zeer waardevol.

Mogelijkheden

Een thuis opbaring kan op verschillende manieren worden verzorgt. De overledene kan in een uitvaartkist opgebaard worden, maar er wordt tegenwoordig ook vaak gekozen voor een opbaring op bed. Bij een opbaring op bed wordt er een koeling op het matras gelegd, zodat het lichaam gekoeld wordt tijdens de opbaring.

Wanneer de overledene in de woonkamer wordt opgebaard kan er voor gekozen worden een deel van de kamer aan het directe zicht te onttrekken, dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van kamerschermen, of door het inrichten van een zogenaamde rouwkamer. Op deze manier creëren we een aparte ruimte, zodat een bezoeker zelf kan besluiten of deze de overledene wilt zien.

Een thuis opbaring is in bijna iedere situatie toe te passen. In overleg met u kan er gekeken worden wat bij u thuis de mogelijkheden zijn.

Als u kiest voor een thuis opbaring is het goed om te weten dat er dagelijks een controle plaatsvindt. Op deze manier wordt de conditie van de overledene goed in de gaten gehouden. Mocht u later toch besluiten er vanaf te zien, dan zorgen we ervoor dat de overledene wordt overgebracht naar het uitvaartcentrum.

Uitvaartcentrum

Wilt u de overledene liever in een uitvaartcentrum opbaren? Lijffijt Uitvaartverzorging werkt samen met verschillende uitvaartcentra. Samen met u zoeken we een geschikte locatie bij u in de buurt.