Utrecht, R.K. Begraafplaats St. Barbara

Adresgegevens

In een prachtige omgeving aan de oostkant van Utrecht ligt de Rooms-Katholieke Begraafplaats St. Barbara. Naast vele gewone Utrechters hebben bisschoppen, pastoors, religieuzen, zigeuners en Polen er hun laatste rustplaats gevonden. De negentiende-eeuwse neogotische kapel met bijgebouwen in dezelfde stijl zijn blikvangers op de begraafplaats. Lommerrijke lanen en tal van kunstzinnige gedenktekens geven de plek een unieke uitstraling.

St. Barbara trekt dan ook niet alleen mensen die overledenen gedenken maar ook velen die komen genieten van de intieme, parkachtige sfeer. De bijzondere grafmonumenten in het uitbundige groen maken dat deze ‘dodenakker’ leeft!

Grafsoorten

  • Particulier graf
  • Particulier keldergraf
  • Particulier kindergraf
  • Algemeen graf
  • Urnen graf

Kapel

De neogotische kapel op de begraafplaats heeft 160 zitplaatsen en is voorzien van centrale verwarming, geluidsinstallatie en een elektronisch orgel. In de torenspits hangt een luidklok. Bij uitvaarten is het mogelijk vieringen in de kapel te houden. Elke eerste maandag van de maand wordt een eucharistieviering gehouden ter nagedachtenis aan alle overledenen die op St. Barbara zijn begraven. Allerzielen (2 november), de dag dat de katholieke kerk de overledenen herdenkt, wordt op bijzondere wijze gevierd. In de ochtend van 4 mei vindt jaarlijks een dodenherdenking plaats bij de oorlogsgraven. 

Ontvangkamers 

De begraafplaats heeft twee ontvangruimtes: de Willibrordkamer en de Maartenkamer. De Willibrordkamer is geschikt voor gezelschappen tot ongeveer 125 personen, de Maartenkamer kan ruimte bieden aan ongeveer 75 personen. Voor grotere gezelschappen, tot circa 275 personen, kunnen beide kamers worden samengetrokken tot één ontvangruimte. De begraafplaats beschikt over ruime cateringfaciliteiten. 

Kapel Ontvangstkamer

Catering

De begraafplaats beschikt over ruime cateringfaciliteiten. Alle wensen zijn bespreekbaar. Informeer naar de mogelijkheden.